Westropa
Reserveer nu!

met een spits op reis over de nederlandse, duitse, belgische en franse kanalen en rivieren.

Algemene informatie

Welkom aan boord van de Westropa. De Westropa is een spits, een verzamelnaam voor een groep schepen met (grotendeels) dezelfde afmetingen. Die afmetingen zijn precies afgestemd op de sluizen en bruggen van Freycinet formaat. Ook wel aangeduid als klasse I vaarwegen. Deze vaarwegen vinden we in alle west Europese binnenvaartlanden zoals Duitsland, België, Nederland, maar verreweg de meeste kilometers en kunstwerken van dit formaat zijn in Frankrijk te vinden. Het is daarom dat de Westropa hoofdzakelijk van en naar Frankrijk vaart.

  • Lengte: 39 m
  • Breedte: 5,07 m
  • Kruiphoogte: 3,50 m
  • Max. diepgang: 2,42 m
  • Laadvermogen: 362 ton
  • Toegankelijk areaal: Vrijwel alle vaarwegen tussen Oostzee, Noordzee en Middelandse zee
  • Elektra: 380V (generatoren), 220V (generator of omvormer) en 24 Volt boordnet (accu's)
  • Hoofdmotor: Gardner 8L3B 200 PK bij 1000 rpm
  • Boegschroef: Diesel elektrisch 15KW

Kapitein en bemanning

Janarie en Henny Kranenburg zijn beide schipperskinderen. Dat wil zeggen dat hun ouders ook schipper waren. Zelfs voorouders en verder voeren met hun scheepjes door binnen en buitenland. Je kunt dus stellen dat het varen in hun bloed zit en ze zelden nog voor verrassingen komen te staan. De ouders van Janarie hebben de Westropa in Moerbeke België bij scheepswerf Van Garsse laten bouwen. Hij is er als het ware mee vergroeid. Sinds de bouw is er veel veranderd aan het schip. Zo zijn uitrusting, ergonomie, comfort en milieu prestatie enorm verbeterd in de loop der jaren.

Leerbedrijf

De Westropa is tevens erkend leerbedrijf. Om de spitsenvaart in de toekomst te behouden nemen Janarie en Henny regelmatig stagiaires of zij-instromers mee aan boord om hen praktijk ervaring op te laten doen. Sommige van hen varen ondertussen met hun eigen spits. In de periodes dat er een leerling aan boord is is het niet mogelijk voor gasten om mee te varen.

Accomodatie

De Westropa beschikt over een kleine woning op het voorschip. Er is ruimte voor twee gasten.(eventueel 4 als het gezelschap elkaar goed kent) Deze woning is in 2015 gloednieuw(gereed april 2015) ingetimmerd door een professioneel jacht en scheepstimmerbedrijf. De gastenhut bevindt zich in het vooronder en beschikt over een twee persoons bed. Eigen sanitair zoals wasbakje, douche en toilet. In de bad- en slaapkamer is 220V aanwezig. Geschikt voor een scheerapparaat, föhn, wekker of radio. Voor groter en langdurig stroomverbruik moet één van de generatoren worden gestart die zich ook in het voorschip bevinden. Waardoor u deze wel kunt horen. (49db) Deze zal minimaal 1 uur per dag draaien voor het bereiden van de warme maaltijd en de boiler zodat er een voorraad warm water aanwezig is voor de douche. De koelkast met vriesvak die in uw hut aanwezig is wordt gebruikt voor opslag van proviand gedurende de reis, maar u kunt er mede gebruik van maken.

Voor koude dagen is er een eigenwijs gasoliekacheltje aanwezig dat uw verblijf comfortabel warm houdt. Het vooronder is zoals de naam al doet vermoeden op het voorschip en onderdeks. Daar is geen raam van waar u het landschap aan u voorbij kunt zien glijden. Voor het nodige daglicht zijn er wel twee zogenaamde lichtranden in dek en een (te openen) patrijspoort aanwezig. Om te zorgen voor voldoende ventilatie zijn er twee afsluitbare ventilatiepaddenstoelen geplaatst. In het hoger gelegen gedeelte(diepherft) is wel een (te openen)raam van waar u naar buiten kunt kijken. Voor het mooiste uitzicht kunt u echter het beste in de stuurhut bij de schipper, of als het weer het toe laat, buiten gaan zitten. In het diepherft staan twee fietsen voor gebruik ter beschikking. U kunt eventueel ook uw eigen fietsen meenemen. (Denk wel aan een fiets(diefstal)verzekering, want Nederlandse fietsen zijn in Frankrijk zeer geliefd) Tevens is dit diepherft in gebruik als soort schuurtje voor opslag van spullen benodigd tijdens de vaart en bijv. de B.B.Q. en biedt toegang tot de voormachinekamer. Bij langer verblijf is gratis gebruik van wasautomaat en droger aan boord mogelijk.

De motorfiets(en) of auto kan bij sommige reizen ook mee aan boord. Mede door de lage bruggen en verminderd uitzicht is dit niet vanzelfsprekend. Afhankelijk van verblijfsduur, lading en route zijn er wel mogelijkheden. Overleg dit vooraf met de schipper. Voor wat betreft een auto gelden de volgende richtlijnen. In geen geval zwaarder dan 1500KG. Hoger dan 1,45 m is al snel een probleem. Het is niet de bedoeling dat de auto tijdens u verblijf dagelijks van en aan boord getakeld moet worden. 1x op en 1x af is inbegrepen, daarna worden takel kosten in rekening gebracht. Het takelen van u auto is voor eigen risico, overlegt u hierover met u verzekering. (Takel clausule.) Tevens, omdat een auto aan boord eigenlijk altijd in de weg staat, gelden er als soort ontmoedigingsbeleid stallingskosten. Bovendien handig te weten is dat als er in het ruim geen plaats is voor de auto deze op de luiken voor het stuurhuis zal moeten worden geplaatst. Wat duidelijk ten koste gaat van uw en de schipper zijn uitzicht.

Internet

Op het schip staat geen haspel met 1000 km glasvezelkabel die onderweg afrolt zodat u onbeperkt films kunt downloaden. Uiteraard beschikt het schip wel over een mobiele verbinding. Afhankelijk van de dekking van het mobiele netwerk (wat vooral in Frankrijk nog wel eens te wensen over laat) kunt u gebruik maken van deze naar het boordnet gebrachte wifi verbinding. In overleg met de kapitein kunt u bijv. gerust uw mail controleren of informatie van de omgeving opzoeken voor de planning van de volgende dag.

De Westropa is vrijwel continu onderweg door Nederland, Belgie en Frankrijk.

Varen door Frankrijk is een ontdekkingsreis

Voor iedereen die de wens koestert om eens met het eigen schip door Frankrijk op reis te gaan kan het een leerzame Eye opener zijn om eerst eens een week met de Westropa op pad te gaan. Het varen door de Franse kanalen kent soms zo zijn eigen ongeschreven regeltjes en wetten. Bovendien kennen Janarie en Henny alle routes, kanalen, sluizen en tunnels op weg naar het zuiden op hun duimpje en kunnen zij u waardevolle tips en reis adviezen meegeven.

Fietsen en varen

Voor vakantie fietsers bieden wij een unieke mogelijkheid om onderweg eens een paar dagen aan te monsteren en met ons van de mooie Franse kanalen te genieten. U kunt aan boord overnachten, op B&B basis, evt. de bagage aan boord laten, overdag fietsend van de mooie jaagpaden genieten, en s'avonds weer aan boord overnachten. Tip (mocht u dan een dag geen zin hebben om te trappen laat u de fiets gewoon aan dek staan en geniet u de dag met een glas wijn een een boek op het voordek!)

Bavaria city racing!

“Met gierende banden de sluis uit!”. Als stunt voor Bavaria werd de Westropa speciaal ter gelegenheid van het Bavaria city race in Rotterdam omgebouwd tot een varende racewagen van 40 meter lang!

Prijsinformatie

1 persoon:
€ 130,- per dag.

2 Personen:
€ 115,- per persoon/per dag
Eventueel 3e en 4e persoon 15% korting op genoemde bedragen.

Boekingskosten eenmalig €17,50

Prijzen zijn op basis van volpension. Ontbijt, lunch, diner, handdoeken, bedlinnen en eind schoonmaak, tussendoor koffie/thee zijn inclusief. Eigen fietsen kunnen kosteloos mee aan boord.

Eigen auto meenemen: (indien mogelijk)
Stalling eigen auto aan boord: € 15 p.d.
Extra takelkosten eigen auto: € 50 per takelbeurt. (per verblijf 1x aan boord en 1x van boord takelen inclusief)

Actuele locatie van de Westropa

Onderstaande kaart geeft de actuele locatie weer van de Westropa. De blauwe lijn geeft het afgelegde pad weer van vandaag en gisteren.