Over ons

Binnenvaartcruises is in 2014 opgericht door Alex Mutsaars (1968).

In de zomer van 1985 verkocht ik frisdrank vanuit een koelbox op het beroemde “plage de pampelonne” bij Saint-Tropez, zag de schepen op de azuurblauwe zee voorbij varen en beloofde mijzelf een ding, daar vaar ik later ook! Die belofte aan mijzelf maakte ik enkele jaren later waar met een opgeknapt engels zeiljacht uit de jaren ‘70 zeilde ik vier zomers langs de Cote d’Azur. Ik leerde mijzelf een beetje zeilen, een knoopje leggen en een anker uitwerpen.

Als bemanning en “delivery crew” heb ik de jaren daarna meegevaren op verschillende grote motor en zeilschepen, o.a. vanuit Scandinavië, de Ierse zee over naar het eiland Mann, en vanuit Portugal de golf van Biskaje over. In 2002 kreeg ik de kans om met zijn tweeën een klassiek motorschip vanuit St. Maarten de oceaan over te varen terug naar Nederland, een volle maand op zee. Onderweg werd een nog ambitieuzer plan geboren, “Biking the ocean”, een oceaan-oversteek per waterfiets.

Biking the ocean werd uiteindelijk een project dat vijf jaar van mijn leven beheerst heeft. Met ondersteuning van meer dan dertig sponsors werd een ruim 11 meter lange oceaanroeiboot omgebouwd naar een ligfiets aandrijving, en van een schroefas voorzien. In 2009 (water)fietsten wij de boot gedrieën onder grote media belangsteling in 107 dagen vanuit Athene naar Amsterdam.

Behalve op zee reisde ik al eerder een half jaar met een klassiek volkswagenbusje door Europa en met een 23 jaar oude taxi van Antwerpen dwars door de sahara naar Gambia. In 2011 fietste ik samen met mijn vriendin Wilma 6 maanden door Azië. Ervaringen die zich onmogelijk in enkele zinnen samen laten vatten.

Het maken van dit soort zelfstandige reizen, waarbij je vaak niet weet wat je onderweg tegenkomt, er altijd onverwachts iets mis gaat, je soms afhankelijk bent van de weergoden en het telkens weer spannend is waar je de volgende nacht slaapt. Reizen die gekleurd zijn door onverwachte bijzondere ontmoetingen en gebeurtenissen, maken je vindingrijk, flexibel en ervaren. Vindingrijkheid, flexibiliteit en ervaring die ik gebruikt heb bij het opzetten van deze nautische reisorganisatie.

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via de VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.

Tot slot

Met al onze passie en liefde voor avontuur, reizen, en schepen organiseren wij in samenwerking met een groep gedreven schippers en rederijen deze unieke ervarings reizen. Reizen aan boord van vrachtschepen staan ver weg van het massa toerisme, het zijn ontdekkingsreizen, waarbij je kennis maakt met een bijzondere nautische wereld. Het vraagt soms enige flexibiliteit van de reiziger, waarvoor je echter een boeiende ervaring terugkrijgt. Laat je verrassen door onze schippers, ga met hen op reis, en kom na twee dagen al met een rugzak vol inspirerende verhalen weer thuis! Welkom in de wereld van de Binnenvaart!

Ons kleurrijke reizen pallet breidt zich doorlopend uit. Continu zijn we op zoek naar nieuwe rederijen en particuliere schippers van vrachtschepen, sleepboten, en zeiljachten, in binnen en buitenland, die met ons willen samenwerken.

Artikelen

Klik op de thumbnail van een artikel om deze te bekijken.