Note: Wees u er van bewust dat u mee vaart als gast aan boord van een vrachtschip. Dat is een wezenlijk verschil met een passagiersschip. Er zijn regels waarvoor wij in het belang van uw veiligheid een moment aandacht vragen. Wilt u ze zorgvuldig door nemen en straks aan boord na leven. Ze zullen uw verblijf aan boord makkelijker en veiliger maken. Gun uzelf de tijd om vertrouwd en thuis te raken aan boord.
Denk er aan dat de kleding die u aan boord draagt niet te veel losse onderdelen heeft (zoals franjes, riempjes, lamellen o.i.d.) waar u mee ergens achter kunt blijven haken.
Het dragen van een reddingsvest is ten allen tijden verplicht aan dek. Zodra u stuurhut of woning verlaat en aan dek begeeft; vest aan. Deze reddingvesten zijn aan boord aanwezig en krijgt u bij aankomst aangereikt.
Het dek kan glad zijn. Wees er altijd op bedacht dat uw voet kan wegglijden door bijvoorbeeld vocht, ijs, lading resten, olie of vetvlekken.
Het gangboord is een soort looppad aan weerszijden langs het schip. Deze ervaart u waarschijnlijk als “smal” Om u wat meer “houvast” te geven is aan beide zijden van de den meestal een reling (draad) aanwezig. In de gangboorden zijn bolders op- en afstapjes, meerdraden of andere onregelmatigheden aanwezig waar u niet vertrouwd mee bent. Kijk vooral de eerste dagen goed waar u loopt.
Tijdens het invaren van sluizen of bruggen dient u zich niet op te houden in de gangboorden of verlengde daar van. U beneemt dan, direct of indirect via de spiegels, het zicht van de schipper.( spits). Tevens tijdens laad en los activiteiten is het verblijf in de gangboorden, ladingzone en draaibereik van kranen verboden. Het kan zijn dat sommige laad of los bedrijven extra eisen stellen voor wat betreft het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. In de stuurhut kunt u de laad of loswerkzaamheden goed en veilig volgen.
Gedurende het aanmeren of ontmeren bij sluizen, kades, remmingen of langszij andere schepen blijft u op veilige afstand. Een nylon touw dat breekt is net elastiek en levensgevaarlijk. Ga nooit in of op touwen en draden staan als die in gebruik zijn.
Trappen aan boord zijn steil, de beste en veiligste manier om deze af te dalen is achterwaarts.houd u zich als u de trappen betreed altijd met een hand aan de leuning vast. Stalen treden kunnen glad zijn door water,olie of vet aan dek.
De machinekamer en andere besloten ruimten zijn enkel onder begeleiding toegankelijk. De schipper draagt zorg voor een veilige toegang tot het schip. Als u van mening bent dat u niet veilig van of aan boord kunt gaan laat u dat de schipper weten. In geval van calamiteiten meld u zich in de stuurhut en volgt u de aanwijzingen van de schipper op.
Roken is in geen enkel verblijf aan boord toegestaan. Soms is het zelfs buiten ook verboden, zoals in sluizen of havens wanneer er schepen of installaties met brandbare lading in de buurt zijn. Geef de schipper even een seintje als u voor een rookpauze of ommetje even naar aan dek gaat.
Vanwege verzekeringsvoorwaarden mag u aan boord geen werkzaamheden verrichten. Op geen enkele wijze betrokken zijn bij de navigatie van het schip of bediening ervan. Geen assistentie verlenen bij aanmeren/losgooien en aanwezigheid ter plaatse
Op de grote schepen kan de stuurhut vaak tot wel 10 meter omhoog om over hoge lading ( bijvoorbeeld gestapelde containers ) te kunnen kijken. De stuurhut is dan niet meer van binnenuit bereikbaar (dit luik word dan gesloten) maar enkel over een uitschuifbare trap/brug vanaf het achterdek bereikbaar. Hoe hoger de stuurhut staat des te steiler word deze trap. De treden kantelen mee en blijven in iedere positive horizontaal.
Voor het gebruik van deze trap/brug dient u over een goed evenwicht gevoel te beschikken, voldoende fit te zijn en een stabiele tred te hebben. Betreed deze trap altijd met rust en gebruik beide armleuningen om u vast te houden.
Vraag bij angst, hoogtevrees of twijfel een bemanningslid om u te begeleiden!
De hoogte van het gangboord boven de waterlijn kan bij een leeg of een volgeladen schip tot wel 3 meter in hoogte varieren. Als u met een leeg vrachtschip mee vaart bevind het gangboord zich 2 tot 3 meter boven de waterlijn. Een val in het water is hoog en levensgevaarlijk,mocht u van boord vallen kunt u onmogelijk weer terug aan boord komen. Probeer ook niet naar het schip toe te zwemmen u zou in de schroef terecht kunnen komen door zuiging van het water. Zwem als het mogelijk is naar de kant. Of neem de help houding aan, (hurken) zodat uniet teveel warmte verliest.
Als het schip vaart kan de kapitein onmogelijk snel genoeg het schip stil leggen . Bij een volgeladen vrachtschip kan het juist zijn doordat het schip nu veel dieper in het water ligt, dat het water tot in het gangboord staat.
Begeeft u zich nooit zonder toesteming van de kapitein in het gangboord, zeker niet op een varend schip. Het water heeft een kracht die uw voeten onder u vandaan zou kunnen duwen. En u word gegarandeerd nat !
Het schip waarop u meevaart is tevens de woning en het thuis van de schipper en zijn familie. Respecteer dat u tijdens u verblijf aan boord dus ook de woning en het prive deel van de schipper betreed. Laat niet overal uw eigendommen rondslingeren en gedraag u aan boord zoals u van gasten die in uw eigen huis op bezoek komen ook zou verlangen.
Schoenen uit binnen.
De eerste regel aan boord van een vrachtschip is dat u zodra u van buiten het interieur betreed u uw schoen uittrekt. Vanaf het dek en de kade kunnen altijd resten vet en olie onder uw schoenen zitten.
Tijdens het manouvreren en aan en afmeren op druk vaarwater, kan de schipper al zijn aandacht en concentratie nodig hebben voor de vaart. Op sommige momenten met druk marifoon verkeer, of als het schip opgeroepen word of een bericht uit moet uitluisteren op de marifoon kan de schipper vragen of u zich even stil en op de achtergrond wilt houden. Respecteert u deze momenten, zodra de situatie voorbij is kan het gesprek weer gewoon zijn doorgang vinden.
De trap vanuit de stuurhut naar het interieur is op de meeste schepen van gelakt hout. Deze kan glad zijn, zeker als u op sokken loopt. Deze trap is vaak steiler als u gewend bent en de treden zijn soms kort. Daalt u deze behoudzaam achterwaarts af en gebruik de leuning of grepen in de tredes om u vast te houden.
Na het inschepen word u mondeling geinformeerd over de veiligheids en boordregels. Wij vragen u om deze zorvuldig in u op te nemen en aan boord na te leven. De kapitein zal u hierna vragen om de passagiers lijst te ondertekenen. In deze passagiers lijst vragen wij u om uw naam,handtekening,adresgegevens en ID nummer. Met deze passagiers lijst kan de kapitein aan controlerende instanties aantonen wie er zich aan boord bevinden. Tevens word er gevraagd om een “nood”-telefoonnummer van een thuisblijver. Dit dient ervoor zodat wij in geval van een calamiteit altijd iemand uit uw thuissituatie kunnen bereiken. Met het ondertekenen van de passagierslijst tekent u tevens ervoor dat u van de boord en veiligheids regels en van de risico,s van het meevaren op een vrachtschip op de hoogte bent. Uw gegevens worden niet met anderen gedeeld en worden weer uit de lijst verwijderd zodra u van boord gaat
Laat de stuurman altijd even weten als u aan dek gaat of als u naar u hut gaat. Dit is voor uw eigen veiligheid als u aan dek iets overkomt,maar ook om een zoekactie te voorkomen terwijl u gewoon ligt te slapen.
Voor de kapitein en zijn bemanning is het leven aan boord routine en zijn veel dagelijkse zaken die voor u geheel nieuw zijn, vanzelfsprekend. Mocht u nog met vragen zitten,stelt u ze dan ook gerust.
Drink en douche water komt aan boord, net als bij u thuis, gewoon uit de kraan. Aan boord is dit echter niet onbeperkt. Het word ingenomen in een grote watertank in het schip. Deze moet dan ook regelmatig worden gevuld vanaf de kade, gewoon met een slang. Een pomp aan boord zorgt dan voor waterdruk zodat er een fatsoenlijke straal uit de kraan komt. Bovendien moet het douche water nog eens verwarmt worden Ook dit kost brandstof die meegenomen moet worden . Water en zeker warm water is aan boord dan ook een kostbaar bezit.
Wij vragen u dan ook de kraan niet onnodig te laten lopen en ook een normale douche tijd te hanteren.
De Elektriciteit word aan boord opgewekt door de motor of een generator en opgeslagen in accu’s. Vooral als het schip stil ligt zorgt een generator ervoor dat de accu’s op peil blijven. Dit kost natuurlijk brandstof. Een omvormer zorgt er dan voor dat er 220 volt uit het stopcontact komt waarop alle elektrische apparatuur, net als bij u thuis gewoon werkt. U kunt gewoon uw telefoon opladen, verlichting aandoen en van de radio, tv genieten.
Wij vragen u om aan boord bewust met de elektriciteit om te gaan. De radio , televisie en verlichting uit te schakelen zodra u uw hut verlaat.
Wilt u meer weten van de techniek achter de stroom en water kracht aan boord, vraagt u dan gerust om uitleg en een rondleiding in de maschinekamer.
Onze schepen zijn dag in dag uit onderweg om goederen te transporteren, het meenemen van passagiers zorgt dus niet voor een extra milieubelasting . Bovendien transporteert een gemiddeld binnenvaartschip de lading van wel 10 tot 150 vrachtauto's, en haalt zo kilometers file van de weg af, reduceert de bijbehorende uitstoot van Co2 en fijnstof. In tegenstelling tot vrachtverkeer op de weg waarbij veelvuldig wordt opgetrokken en weer afgeremd draait een moderne motor in een binnenvaartschip een vrijwel constant toerental, waarop hij het meest efficiënt en brandstof/economisch werkt en zo de minste uitstoot geeft.
De meeste van onze schepen zijn eigendom van familie bedrijven. Door eens een paar dagen mee te reizen op een van onze moderne binnenvaartschepen draagt u ongemerkt een steentje bij om deze bijzondere vorm van vervoer over de Europese binnenwateren in stand te houden. Al dit zijn aspecten waar veel van onze gasten grote waarde aan hechten.