op reis met een straatsburger spits.

Voor 2023 binnekort weer te boeken!!

Algemene informatie

  • Bouwjaar 1952
  • Motor Iveco 300PK
  • Lang 38.72
  • Breed 5.07
  • Diepgang leeg 0.55
  • Diepgang geladen 2.60
  • Laadvermogen 375T

Welkom aan boord van de Retif!

Op onze spits de "Retif...." lijkt het wel of de tijd heeft stil gestaan en dat kan men zien aan het silhouet en de authentieke verschijning van het schip. Je ziet dat alles met aandacht voor detail is gemaakt en goed is onderhouden, wat juist de "Retif" zo bijzonder maakt als spits van het Straatsburger type. Het schip is nagenoeg nog in de zelfde historische staat zoals het van de werf van stapel liep aan het Round-Bassin te Bouchain nabij Douai in Noord Frankrijk. Als U door het stuurhuis komt en de trap naar beneden afgaat komt U in de theehut waar wordt gegeten en gekookt. Hier wordt 's morgens het ontbijt geserveerd en 's middags de lunch en 's avonds het diner onder het genot van een goed glas wijn. In de theehut is ook een natte cel aan bakboordzijde met een modern spoel closet en een fontein met warm en koud water om je te verfrissen.

Varen, genieten en beleven

Hier onder beschrijf ik een dag die U zou kunnen beleven ,hoe het is om te verblijven aan boord van een schip waar beroepsmatig mee word gevaren door Nederland, België of Frankrijk. Als we aan de reis zijn met lading weet je nooit precies hoe de reis zal verlopen door externe factoren zoals zwaar weer of kunstwerken die gestremd zijn kan de reis anders lopen. Maar dit maakt het ook heel levendig en geen dag is het zelfde waar een groot vrijheidsgevoel vanuit kan gaan.

We zijn aan de reis en het is tijd om verder te gaan en het kan zomaar gebeuren u s'morgens vroeg even iets hoort ronken ,en een lichte trilling door het schip gaat,dat is het signaal van de nieuwe dag die er aankomt. U staat op, ziet het ochtend licht opkomen en komt achterop naar de theehut om het ontbijt te nuttigen en heeft misschien wel een conversatie met een van ons die stuurt aan het rad. Misschien later nog een kopje koffie of thee in het stuurhuis en al kletsend in de mooie omgeving opgaan. Zou ook zomaar kunnen zijn dat U zelf het rad ter hand zou willen nemen om eens te voelen wat het is om met een spits in een smal kanaal te varen.

Eigenlijk start elke dag met legio mogelijkheden door te beginnen met lekker mee te varen en misschien later op de dag een stuk vooruit te fietsen tot de plek waar we die avond ligplaats nemen. Het fietsen en wandelen op de jaagpaden die langs de kanalen liggen is een openbaring op zichzelf, namelijk geen autoverkeer en kruist de meesten wegen onder de brug door zoals een schip ze voorbij gaat. Op deze manier kan men mooie dorpen of pittoreske stadjes ontdekken en van een landelijke omgeving genieten. Het is en blijft een magische gevoel en een bijzondere beleving om 's morgens te vertrekken en 's avonds op een andere plaats te eindigen die daarvoor niet bekend is. Welkom aan boord bij Bud en Geeske.

Bud en Geeske leerden elkaar kennen door de volgende tekst in een plaatselijke krant "schipper zoekt schipperse voor varen, zeilen en samenzijn" . Sindsdien zijn we samen en delen we het samenzijn en varen. Jarenlang hebben we gevaren op een skûtsje onder tuig zonder vaste ligplaats ,dat was een mooie en bijzondere tijd. Er ontstond een gedachte ,ook uit familie traditie ,om een varend schip te kopen die nooit op zijn bestemming aankomt ,hoogstens om te laden of te lossen en daarna weer te vertrekken,door naar de volgende onbekende bestemming. Sinds 2015 zijn wij dan ook de trotse eigenaren van de Retif. Het gedachtegoed van onze bevrachter, het E.L.V. (Europees logistieke vervoerderscoöperatie) spreekt ons erg aan. Een varend bestaan te combineren met het ondernemen in de vrachtvaart is voor ons een wens die waarheid is geworden.

Het vaargebied

De spits is een van de kleinste commerciële vrachtschepen met een laadvermogen tot ongeveer 400 ton. Met de Retif word voornamelijk in Nederland, België, Frankrijk en in mindere maten in Duitsland gevaren. Een spits is gebouwd op de maten van de sluizen op de kleine kanalen.

De accommodatie

Op De Retif"... verblijft u in het vooronder en dat is al een avontuur op zichzelf als wij het mogen zeggen. Het vooronder is in het geheel met mahonie betimmerd en heeft daardoor een prachtige uitstraling. Een super de luxe ledikant helemaal in de stijl van de rest, dat voelt als thuis en waar men slaapt als een roos. U beschikt in het vooronder over een eigen douche, toilet en wastafel. Zeker na een actieve dag is het er fijn en prettig toeven en plannen maken voor de dag van morgen.

De Retif, een spits met een bijzondere geschiedenis

Onze spits is gebouwd bij Chantier DRU du Bassin Round nabij Bouchand op een kruiswerk van kanalen die elkaar daar ontmoeten en een druk gebied met scheepvaart en aan de scheepvaart gerelateerde activiteiten. Hier zijn in het verleden sinds de 18 eeuw vele houten Walen gebouwd en is men rond de jaren 50 van de vorige eeuw over gestapt op het bouwen in ijzer. Het is een werf die voornamelijke spitsen van het type Straatburgers bouwde door middel van klinknagel verbindingen en prachtige ronde afbouw vormen die zijn weerga niet kent

De Retif is een spits van het type “Straatsburger “met achterop een paviljoen met patrijspoorten. Dit heeft als voordeel dat de woning over de gehele breedte is ,dus groter en koeler, wat in warmere streken van Frankrijk een voordeel is. Door het gebruik van Rustol krijgen deze schepen een kenmerkende bruine kleur.Onze `Retif` is voor ons door een Franse familie Dubios gevaren en heeft zijn vaargebied tussen Sete en Groningen gehad. Het schip is opdracht van de Heer Dubios senior rond 1952 gebouwd bij Chanties DRU bij Bassin Round. Later is het schip door zijn zoon overgenomen en hij heeft er tot zijn pension gerechtigde leeftijd mee gevaren. Op zich uniek dat het het de eerste en enige naam die het schip ooit heeft gehad nog altijd voert.

Wij zijn vereerd deze traditie te mogen voort te zetten en blij dat ons dat door de laatste eigenaar ,de Heer Dubois is gegund.

Prijsinformatie

Prijs voor 1 persoon: €110,- per nacht. ( All Incl.) maximaal 5 nachten)

Prijs voor 2 personen: €184,- per nacht ( All Incl.) maximaal 5 nachten)

Boekingskosten €17,50

Let op: De Retif is niet boekbaar in juli en augustus.

Ontbijt, lunch en diner ( eten wat de pot schaft ) en handdoeken, bedlinnen , eind schoonmaak en de bijzonder nautische sfeer zijn bij de prijs inbegrepen. Fietsen mogen altijd kosteloos mee aan boord. Uiteraard vraagt het enige avontuurlijke zin en flexibiliteit van de reiziger om naar en van het schip te reizen omdat wij altijd onderweg zijn in Nederland, Belgie en ( noord ) Frankrijk.

Actuele locatie van de Retif

Onderstaande kaart geeft de actuele locatie weer van de Retif. De blauwe lijn geeft het afgelegde pad weer van vandaag en gisteren.