Alberdina
Reserveer nu!

reis naar zuid-europa

Helaas door de Corona crisis tijdelijk niet te boeken

Algemene informatie

In Mei 2015 begint de klassieke sleepboot Alberdina aan een unieke expeditie reis naar Zuid-Europa! Wij bieden u de mogelijkheid om onderweg in te schepen en een deel van deze bijzondere reis mee te maken. Geniet van de gastvrijheid aan boord van de Alberdina en beleef met ons een deel van dit bijzondere avontuur.

De Alberdina is in het nationaal register varende monumenten opgenomen. Ze is gebouwd in 1937 op de werf Bijlsma, Wartena.

  • Lengte: 16.66 m
  • Breedte: 4.45 m
  • Hoogte: 5.20 m (normale vaart)
  • Hoogte: 3.30 m (stuurhuis afgebroken)
  • Diepgang: 1.9 m
  • Gewicht: ca 73 ton
  • Electra: 220 volt / 24 volt.
  • Motor: 3 cilinder Bohn en Kähler type kr.128D uit 1948. inbouw in 1950. Vermogen 150 pk-110 kW bij 350 RPM.

De Route

Vertrek uit Zaandam via Amsterdam –Rijnkanaal over de Maas via Franse kanalen naar de Moezel een gedeelte Rijn, stroomopwaarts, naar de Main en dan het Main-Donaukanaal vervolgens de Donau tot aan Sulina (grens Oekraïne en Roemenië ) naar de Zwarte zee. Vandaar een oversteek naar de Bosporus, Istanbul (Gouden Hoorn),Zee van Marmara via de Dardanellen naar de Egeïsche zee en Griekse eilanden.

Welkom aan boord

De Alberdina heeft veilig te belopen gangboorden voor en achterdek, voorzien van een reling. Boven het voor en achterdek kan een zonnetent worden bevestigt waaronder u heerlijk in de schaduw kunt zitten. Bij mooi weer word er ontbeten en gedineerd op het achterdek, een heerlijke ervaring met elke avond weer een ander uitzicht. Dit is ook een plek waar u onderweg heerlijk vanuit een ligstoel van de reis kunt genieten.

De hoger gelegen stuurhut beschikt over een comfortabele zithoek met tafel. Van hieruit hebt u door de vele vensters rondom,een prachtig uitzicht over het schip en de omgeving. En u kunt alle scheeps manouvres over de schouder van de kapitein volgen.

In het interieur voor de stuurhut (zgn “T”hut) bevind zich een ruime zit/eethoek met schuin daaronder een goed uitgeruste “kombuis” ( keuken). In het voorschip bevind zich de accommodatie van de eigenaar.

Bijzondere details!

Voor het varen onder de lage bruggen met beperkte doorvaarthoogte op de Franse kanalen kunnen de vensters van de stuurhut omlaag scharnieren en het dak verwijderd worden, zelfs de schoorsteen kan achterover klappen. Je vaart dan “cabrio”.

De Alberdina heeft nog een “geklonken” romp. Dat wil zeggen dat het schip niet gelast is maar dat met klinknagels gebouwd. Ze behoort tot het “varend erfgoed” en is een blikvanger, aan de reacties van de mensen op de kade, in de havens en op andere schepen onderweg zult u merken dat dit schip bij het voorbijvaren veel vrolijk zwaaiende handen oplevert. Dit maakt het reizen met de Alberdina extra bijzonder.

Van de langzaam draaiende scheepsmotor moeten tijdens het varen elke twee uur de kleppen nog handmatig met een oliekannetje gesmeerd worden. Voor liefhebbers van oude scheepsmotoren en techniek een beleving waar je zelf aan mee kan doen. Het rustige geluid en de cadans van deze manshoge driecilinder motor geeft het onthaastende gevoel onderweg te zijn in een andere tijd.

De Alberdina is geheel selfsupporting. Ze beschikt voor de stroomverzorging over een generator en zonnepanelen. Bovendien is er een ontziltings installatie (watermaker) aan boord welke uit zee en rivierwater schoon drinkwater produceert. Dit maakt het mogelijk dat het schip onafhankelijk van stroom en water bij de mooiste eilanden of baaien een tijd voor anker kan liggen.

Kapitein en bemanning

De Alberdina is sinds 2000 in familie bezit van Klaas van der Vloed. Na de totale restauratie en refit van het schip in 2000/2002, waarbij het schip aangepast werd voor het varen op zee, maakten zij enkele lange reizen o.a. via de Donau naar de Zwarte Zee en Griekenland. In 2010 keerden zij langs de Italiaanse kust door Frankrijk weer terug naar Nederland. Na een tocht naar Berlijn en Zweden heeft de Alberdina het afgelopen jaar de vijfjaarlijkse scheepskeuring weer ondergaan en is goedgekeurd, en gereed voor een nieuw avontuur.

Accomodatie

De Alberdina beschikt over een sfeervolle gasten hut in het achterschip die plaats biedt aan twee personen. De hut is voorzien van twee ruime eenpersoons bedden, mooie houten betimmering en originele patrijspoorten voor ventilatie. De hut is bereikbaar vanaf het achterdek en beschikt over eigen sanitair (douche en toilet) en privacy. Wifi aanwezig, gebruik van lokale sim.

In het voorschip (bij de keuken) bevindt zich nog een “kooi” (slaapplaats) voor een eventuele derde gast. Aan boord bevinden zich een wasmachine. Om onderweg de verschillende stadjes, havens en baaien te kunnen ontdekken zijn er vouwfietsen en een rubberboot met buitenboordmotor aan boord.

Prijsinformatie

1 Persoon:
€ 107 p.p.p.n

2 of 3 Personen:
10% korting

Prijzen zijn excl. 6% btw per persoon, voor de andere Europese landen geldt de lokale geldende BTW, indien deze moet worden afgedragen. Ex. Havengelden, indien op verzoek van gasten een haven aangedaan wordt, kosten voor het VNF Vignet, i.v.m. de Franse kanalen worden naar rato gedeeld. De prijzen zijn inclusief ontbijt, lunch en diner, koffie en thee tussendoor zijn ook inclusief. Handdoeken en bedlinnen en eindschoonmaak zijn bij de prijs inbegrepen. Het gebruik van de vouwfietsen en bijboot onderweg waar gewenst en mogelijk, zijn ook bij de prijs inbegrepen.

Actuele locatie van de Alberdina

Onderstaande kaart geeft de actuele locatie weer van de Alberdina. De blauwe lijn geeft het afgelegde pad weer van vandaag en gisteren.