avontuurlijke reizen door de botnische golf

IJsklasse 1a Coaster

Algemene informatie

 • Call sign: P.H.K.A.
 • Building year: 2007
 • Vlag: Dutch
 • Type: Multipurpose Dry Cargo Carrier
 • GT/NT: 2528/1053
 • BEAM: 12.50
 • Airdraft: 89.0
 • Gear: Gearless

Welkom aan boord bij scheepvaart bedrijf van Dam

Mv Ankie of zusterschip zijn onderdeel van de scheepvaart bedrijf van Dam.

Scheepvaartbedrijf van Dam is een familiebedrijf dat reeds 8 vrachtschepen in zijn bezit heeft. Het vaargebied is voornamelijk Noord-West Europa, De mv Ankie zit op een Time charter.(dit houd in dat zij gehuurd is door de klant voor een bepaalde periode) De mv Ankie vaart voortdurend van Amsterdam, Nederland naar Oulu, Finland hierbij passeert ze elke keer het Kielerkanaal.in Duitsland. 1 keer in de 3 maanden doet de mv Ankie ook Middlesbrough, UK aan. Scheepvaartbedrijf van Dam beschikt over een moderne vloot en vaart met voornamelijk met Nederlandse officieren.

Het vaargebied

Al onze schepen zijn kust vaart schepen of kusters genoemd. Ze komen wel op zee maar komen niet meer dan 200 mijl uit de kust. De mv Ankie zit een time charter van Amsterdam – naar Oulu, Finland. Oulu ligt helemaal boven in Finland. De mv Ankie heeft de hoogste IJsklasse, namelijk 1A. hiermee kan ze ook tot in de winter in Oulu komen. de reis van Amsterdam naar Oulu passeert de mv Ankie het Kieler kanaal, en op de terug reis van Oulu naar Amsterdam passeert zij nogmaals het kieler Kanaal. De mv Ankie komt 1 maal in de 3 maand in Middlesbrough. In Amsterdam de Lading is hoofdzakelijk talk in bulk, containers, en op pallets.

Accommodatie

Van Dam Shipping heeft een jonge vloot, met netjes afgewerkte accommodatie. Alle bemannings leden hebben een eigen hut, de Wc en douche moet wel gedeeld worden. Ook is er een Wasmachine en een droger voor iedereen beschikbaar die aan boord zit.

De messroom is de gezamenlijke eetruimte waar iedereen komt. Hier staat ook een gezamenlijke TV en computer en koelkast. Op de brug hebben we een klein keukentje waar koffie en thee gedronken kan worden.

We hebben 1 hut beschikbaar voor gasten, dit is een basic hut met 1 stapel bed een bureau met stoel, een eigen wasbak en een kleding kast. Ook is hier een radio aanwezig.

s’Ochtends is er vanaf ong. 07.00 tot 08.00 uur gelegenheid om te ontbijten in de messroom. Om 10.00 uur is er koffie en thee op de brug, om 12.00 uur word er gezamenlijk gegeten om 15.00 uur is er weer gelegenheid tot koffie en Thee. En rond een uur of 18.00 staat er een brood maaltijd klaar. Afhankelijk van de kapitein word er ook wel op de brug gegeten.

Er is Wifi aan boord beschikbaar dit is hoofdzakelijk voor het communicatie met kantoor en voor de bemanning om met het thuis front te kunnen spreken. Er mag niet gedownload worden als u verbonden bent met de scheeps Wifi.

Samenstelling aan boord

De meeste van onze collega’s varen al erg lang bij scheepvaart bedrijf van Dam, sommige zijn als stagiaire doorgegroeid naar stuurman, en een aantal zelf naar kapitein. We hebben 2 en soms 3 verschillende nationaliteiten bij ons aan boord van de schepen.

Ook varen wij bijna het helle jaar rond met stagiaires, dit om onze eigen toekomstige bemanning op te leiden. de Eu nationaliteiten varen in een 2 op 2 af schema. Met vaste aflossers. Dit houd in als Piet aan boord zit, is Jan thuis en andersom. Zo voelen de mensen zich verantwoordelijk voor het schip. dit systeem is terug te vinden op al onze Nederlands gevlagde schepen.

Onze bemanning samenstelling is als volgt:

Kapitein: Nederlands

Stuurman: Nederlands of Duits

Marof: Nederlands

Matroos/kok: Filipijns

Matroos: Filipijns

Matroos: Filipijns

Stagiaire: Nederlands

Bijzondere details

De mv Ankie vaart in de vaste lijndienst tussen Amsterdam en Oulu. Dit heeft als voordeel dat we redelijk goed weten wanneer de mv Ankie in Amsterdam is, zo elke 2 week.

Onze schepen varen vaak in een 24 uurs Economie, er worden kanalen gepasseerd, havens aangelopen. Voor de bemannings leden aan boord is dit soms druk, en maken dan ook veel uren, en zijn niet altijd op de zelfde tijdstippen wakker. we vragen hier begrip voor. Ook onze Filipijnen werken al jaren bij ons scheepvaart bedrijf, wij willen dat iedereen aan boord ongeacht de nationaliteit, en geloof met veel respect word omgegaan.

Omdat wij met andere nationaliteiten varen, word er veel gecommuniceerd in het Engels.

 • Een unieke kans om eens de beleving van het varen door het ijs te ervaren. De Ankie en haar zusterschip beschikken over de hoogste IJsklasse 1a, wat inhoud dat zij zelfstandig door IJs van maar liefst 70 cm dik kunnen varen! Dat maakt deze reis in de winterperiode eenmalig en uniek .
 • Een unieke kans voor de actieve vakantiefietsers die hun fietsvakantie vanuit Finland willen starten of beëindigen. Een heen of retourreis per vrachtschip is een prachtige manier om met uw fiets weer thuis of op de startlocatie te geraken. Zeker weten, de “cargo cruise” word de kers op de taart van uw fietsvakantie, wat een belevenis!
 • Een unieke kans voor jachtschippers die hun eigen grenzen willen verlegen naar open zee.

Vanuit de stuurhut ziet en beleeft u de navigatie, communicatie en het aanlopen van zeehavens ,sluizen of het drukke Kielerkanaal. Kijk mee over de schouder van de kapitein en steek iets op van de professionals, ze zijn vaak genegen om hun kennis en ervaring met u te delen.

 • Op een cruiseschip bent u een van de honderden of soms wel twee duizend passagiers. Aan boord van onze vrachtschepen bent u of zijn u en uw partner de enige passagiers aan boord , geen nummer maar een naam. Mede dat maakt het tot een unieke belevenis, een onvergetelijke reis vol speciale momenten . Met tijd voor uzelf en ontmoetingen en verhalen waaraan u vaak nog met een glimlach terug zult denken.
 • Co2 neutraal reizen. Onze vrachtschepen varen in eerste instantie natuurlijk om vracht te vervoeren. Het meenemen van passagiers kost dan ook geen extra brandstof. Dit maakt het reizen met vrachtschepen, in tegenstelling tot een cruiseschip volledig Co2 neutraal.

Prijs informatie

Prijs per persoon voor een reis richting Oulu € 700. U bent ca een week aan boord. (retour reis kosten zijn voor eigen rekening)

Voor een rond reis: € 1200 (Amsterdam – Oulu- Amsterdam). U bent ca 2 weken aan boord.

Prijzen zijn altijd inclusief Btw. Ontbijt/lunch/diner. Koffie thee tussendoor, bedlinnen inbegrepen.

Er is mogelijkheid om uw eigen fiets mee aan boord te nemen. (kosteloos)

 • Een geldige reis en ziektekosten verzekering is verplicht.
 • Reizigers boven de 70 jaar dienen een doktersverklaring te overleggen.
 • Paspoort word geadviseerd ivm met het mogelijk aandoen van Rusland.

Voor meer informatie kunt u altijd onze site bekijken. www.vandamshipping.com en onze facebook https://www.facebook.com/Van-Dam-Shipping-604001622954182/. Beide proberen we actueel bij te houden, op onze site zijn ook reis verslagen te vinden.

Actuele locatie van de Ankie

Onderstaande kaart geeft de actuele locatie weer van de Ankie. De blauwe lijn geeft het afgelegde pad weer van vandaag en gisteren.